The Wesley Salford

The Wesley Salford

The first new purpose built The Wesley hotel development situated within the existing grounds of the Salford University Campus. The hotel is conceived as a doughnut form, a clean development diagram that arranges accommodation around a central atrium space. All public facilities are to be located at the ground floor with private rooms arranged over the upper four storeys, providing a total of 150 Hotel Rooms. Two cores serve the building, the public lifts are located to the front of the building with service lifts to the rear to coordinate with public access to the front and service access to the rear. The central atrium plays a key part of the building concept by providing a welcoming, well lit, full height interactive space, providing ease of access to all public facilities including the bar, restaurant & conference facilities at ground floor as well as offering views of the private accommodation to the upper levels to help orientate guests and hotel visitors. It also acts an accommodation buffer, providing the bar, conference, and restaurant facilities with additional space during peak hours of operation.

The exterior of the building is envisaged as a protective shell; a robust material that cocoons and envelopes the hotel residents. Openings; doors, & windows are to be carefully articulated to express this heavyweight form, providing a counterpoint to the playful welcoming interior and providing glimpses of the interior workings and the drama of the atrium space. In harmony with the sustainable ethos of TheWesley brand it is envisaged that the atrium will play a key role in providing natural illumination, ventilation, & allow for heat recovery. The atrium is to be roofed in ETFE pillows which can mediate the passage of light in to the atrium as well as providing a canvas for illumination outside of daylight hours. Warm air rises within the central space through the stack effect which is exhausted through heat recovery units mounted at roof level. The rising air draws stale air away from the accommodation to be replaced with fresh air drawn in through the facade.

Client: MIC Limited
Project Partner: Salford University
Location: Salford University Campus
Local Authority: Salford Council
Construction Cost: under £15m
RIBA Stages: 0 (Strategic Definition) to 3 (Concept Design)
Status: Completed 2016