logo

Residential

The Calls, Leeds

The concept is the notion of the vertical street, including open public spaces which contain gardens/courtyards along the vertical/lateral street. Offering 360 degree unobstructed views of Leeds, each internal winter garden terrace overlooks a different aspect of the city. Various functions such as: restaurant, bar, gym, spa, pool and public sky park are located within the building. The building is sub-divided into four distinct volumes. Through the simple shifting of these volumes, interstitial spaces are revealed and exploited, creating recreational platforms for the public to further reclaim this territory. A vertical landscape emphasises on preserving the horizontal. Utilisation of five elements that comprise the entire facade, an efficiency of construction enables multiplied facade panels, column free floor spaces through integrated structure, flexible floor heights and the ability for the building to be continually re-organised and evolve to suit the evolution of the building’s occupation. Prefabrication and re-utilisation of building components is a key factor in ensuring that elements such as the photovoltaic etched facade can be re-utilised. The energy strategy targets that all waste shall be recycled, as well as utilising reed bed filters integrated into the adjacent river and water source.

Downtown Fargo

The site is defined and bound by a multitude of factors such as; the regulating urban grid, the surrounding context and character of the neighbouring buildings. The grid provides regularity, fairness, order and equality to the organisation of the buildings within. The divided city blocks vary in character dependant on land value; where typically buildings tend to maximise their allocated footprint through complete infill with higher rise buildings. Towards the periphery, spaces dissipate giving way to diminished density where an increased ratio of surface parking versus built form becomes more prevalent. An adverse effect of grade parking upon the urban fabric within certain built-up areas is that a disjuncture is formed by the observer through a lack of cohesive continuity to the streetscape. As the city grows with time inhabitants invest memories into places, spaces through individual events. The city is a living organism. It is essential that both all aspects of buildings that form part of the public conscious should be retained; for example the existing bank building.

Four Gun Field, Kent

Outline planning approval for this periphery wasteland site was granted in 2012 for 36 dwellings and an 80 room care home for the elderly. The proposed master plan addresses the different site boundary conditions through the introduction of different built densities. A higher proportion of the single dwellings are located around the perimeter of the site, which serves to create a defined boundary to the site, encourages street scape, and provides a community enclosure for the new dwelling enclave.

Bayford Road, Sittingbourne

The site of a former car mechanic’s workshop, the irregular shaped plot of was set predominately within a residential area. The massing, articulation and colouration of the adjacent properties help to inform the architectural approach to the design of the main apartments facing the street. Designed to the (Draft) London Housing Design Standards, this example of housing was positively received upon application with regards to ample amenity space per residential unit and overall apartment sizes. Three apartments are located within the main building, and three ‘modern alms’ houses are situated within the rear courtyard. Several site factors played an important part of the shaping of the massing and appearance of the building. Due to stringent rights of light, sunlight/daylight as well as privacy concerns with local neighbours, the second storey of the houses have taken on a very particular shape from these site constraints. Planning was approved for six residential units, via appeal. The scheme is currently under construction having been sold to a private residential developer.

All Saints Road

The building has undergone, over the years, several alterations to the facade with ornate mouldings having disappeared and large wall ties introduced to accommodate relevant structural changes. There have been attempts to visually tie the upper levels of terrace property to the former hotel by introducing a single render finish over the arched window moldings and associated cornices. These alterations have gone someway toward creating a coherent whole out of the two original buildings but the terrace building remains noticeably lower. To enhance the character and appearance of the building, the introduction of a new brick parapet and associated cornice was proposed to complete the visual amalgamation of the two buildings and provide a continuous relief to the top edge of the wall.

Rotherfield Crescent

Eight residential units situated within a disused council owned site in Brighton.

Natal Road

Two residential units situated within a disused council owned site in Brighton.

The Quant Building

Two bedroom micro flat within Walthamstow Central.

Havant Road

Residential side extension and interiors in London.