logo

Office

The Calls, Leeds

The concept is the notion of the vertical street, including open public spaces which contain gardens/courtyards along the vertical/lateral street. Offering 360 degree unobstructed views of Leeds, each internal winter garden terrace overlooks a different aspect of the city. Various functions such as: restaurant, bar, gym, spa, pool and public sky park are located within the building. The building is sub-divided into four distinct volumes. Through the simple shifting of these volumes, interstitial spaces are revealed and exploited, creating recreational platforms for the public to further reclaim this territory. A vertical landscape emphasises on preserving the horizontal. Utilisation of five elements that comprise the entire facade, an efficiency of construction enables multiplied facade panels, column free floor spaces through integrated structure, flexible floor heights and the ability for the building to be continually re-organised and evolve to suit the evolution of the building’s occupation. Prefabrication and re-utilisation of building components is a key factor in ensuring that elements such as the photovoltaic etched facade can be re-utilised. The energy strategy targets that all waste shall be recycled, as well as utilising reed bed filters integrated into the adjacent river and water source.

Downtown Fargo

The site is defined and bound by a multitude of factors such as; the regulating urban grid, the surrounding context and character of the neighbouring buildings. The grid provides regularity, fairness, order and equality to the organisation of the buildings within. The divided city blocks vary in character dependant on land value; where typically buildings tend to maximise their allocated footprint through complete infill with higher rise buildings. Towards the periphery, spaces dissipate giving way to diminished density where an increased ratio of surface parking versus built form becomes more prevalent. An adverse effect of grade parking upon the urban fabric within certain built-up areas is that a disjuncture is formed by the observer through a lack of cohesive continuity to the streetscape. As the city grows with time inhabitants invest memories into places, spaces through individual events. The city is a living organism. It is essential that both all aspects of buildings that form part of the public conscious should be retained; for example the existing bank building.

Glasshouse Yard

Office refurbishment in London.