logo

Medium

Bayford Road, Sittingbourne

The site of a former car mechanic’s workshop, the irregular shaped plot of was set predominately within a residential area. The massing, articulation and colouration of the adjacent properties help to inform the architectural approach to the design of the main apartments facing the street. Designed to the (Draft) London Housing Design Standards, this example of housing was positively received upon application with regards to ample amenity space per residential unit and overall apartment sizes. Three apartments are located within the main building, and three ‘modern alms’ houses are situated within the rear courtyard. Several site factors played an important part of the shaping of the massing and appearance of the building. Due to stringent rights of light, sunlight/daylight as well as privacy concerns with local neighbours, the second storey of the houses have taken on a very particular shape from these site constraints. Planning was approved for six residential units, via appeal. The scheme is currently under construction having been sold to a private residential developer.

Ceramics of Italy Pavilion, Miami

Trade show pavilion composed of various tiles highlighting the versatility and quality of Italian tile manufacture. The design seeks to portray ceramic tiles as a dynamic, flexible and versatile surface covering. By utilising the same tiles as a wall, floor or ceiling cover forms which undulate responsively to create space, this simple homogeneity of one material utilised as surface cover creates a reinforcement of the notion that the material transcends its function as a planar covering.

Ullswater Yacht Club, Umbria

The competition brief called for a design that could withstand and sustain the likely potential for future flooding. The preservation of the new building from flooding was of paramount importance to inform the new buildings design. We toyed with the notion of raising the building high in the air to avoid the associated flood risks but we felt the repercussions this had to the buildings functionality, particularly the additional distances post competing sailors would have to travel to change and warm up and also the possibility of the building becoming an intrusive presence on the natural landscape, would be detrimental to the scheme. Instead we focused on reducing travel distances to increase functionality and to facilitate this proposed a ‘sacrificial’ heavyweight robust lower ground floor capable of withstanding flooding, with a lightweight celebrational structure anchored above, to rejoice in the buildings setting by maximising views of the lake. A building to be proud of, providing facilities to be enjoyed by both sailors and spectators alike.

Rotherfield Crescent

Eight residential units situated within a disused council owned site in Brighton.

Glasshouse Yard

Office refurbishment in London.