logo

Ullswater Yacht Club, Umbria

The competition brief called for a design that could withstand and sustain the likely potential for future flooding. The preservation of the new building from flooding was of paramount importance to inform the new buildings design. We toyed with the notion of raising the building high in the air to avoid the associated flood risks but we felt the repercussions this had to the buildings functionality, particularly the additional distances post competing sailors would have to travel to change and warm up and also the possibility of the building becoming an intrusive presence on the natural landscape, would be detrimental to the scheme. Instead we focused on reducing travel distances to increase functionality and to facilitate this proposed a ‘sacrificial’ heavyweight robust lower ground floor capable of withstanding flooding, with a lightweight celebrational structure anchored above, to rejoice in the buildings setting by maximising views of the lake. A building to be proud of, providing facilities to be enjoyed by both sailors and spectators alike.