logo

The Calls, Leeds

The Calls, Leeds

The conncept is the notion of the vertical street, including open public spaces which contain gardens/courtyards along the vertical/lateral street. Offering 360 degree unobstructed views of Leeds, each internal winter garden terrace overlooks a different aspect of the city. Various functions such as: restaurant, bar, gym, spa, pool and public sky park are located within the building. The building is sub-divided into four distinct volumes. Through the simple shifting of these volumes, interstitial spaces are revealed and exploited, creating recreational platforms for the public to further reclaim this territory. A vertical landscape emphasises on preserving the horizontal. Utilisation of five elements that comprise the entire facade, an efficiency of construction enables multiplied facade panels, column free floor spaces through integrated structure, flexible floor heights and the ability for the building to be continually re-organised and evolve to suit the evolution of the building’s occupation.

Prefabrication and re-utilisation of building components is a key factor in ensuring that elements such as the photovoltaic etched facade can be re-utilised. The energy strategy targets that all waste shall be recycled, as well as utilising reed bed filters integrated into the adjacent river and water source.