logo

All Saints Road

The original building of the Albert Hotel was characterised by numerous arch-headed windows with pronounced mouldings and archivolts, imposing cornice structures, projecting eaves supported by corbels and highly visible balustrades at roof level. As in the wider area, the building is typical of its time in its use of London stock brick, stucco, iron and timber. Other prominent features included the timber moulding and console shop front at ground floor level and the large double height moulded wall sign on the corner of the building culminating in a large curved pediment at the top.

The building has undergone, over the years, several alterations to the facade with ornate mouldings having disappeared and large wall ties introduced to accommodate relevant structural changes. There have been attempts to visually tie the upper levels of terrace property to the former hotel by introducing a single render finish over the arched window moldings and associated cornices. These alterations have gone someway toward creating a coherent whole out of the two original buildings but the terrace building remains noticeably lower. To enhance the character and appearance of the building, the introduction of a new brick parapet and associated cornice was proposed to complete the visual amalgamation of the two buildings and provide a continuous relief to the top edge of the wall.

With Manalo & White.